Boekentips

     

Boekentip 1

Ben jij een manager die leiding geeft aan professionals en/of specialisten? En vraag je je dan weleens af wat jouw toegevoegde waarde is, als jouw teamleden meer van de inhoud weten dan jij? Of ben jij de manager van Het Nieuwe Werken en zijn jouw teamleden niet dagelijks op kantoor om ze aan te sturen?

Dan is het boek “Leiding geven zonder bevelen” van Filip Vandendriessche en Jef Clement een absolute aanrader. 

Boekentip 2

Na een training, coaching of feedbackgesprek neem je je voor om ander gedrag in te zetten op de werkvloer; je gaat meer delegeren, je past jouw stijl van leidinggeven dit keer aan aan de competenties van jouw teamleden of je gaat je medewerkers nu echt aanspreken op ongewenst gedrag. En na een paar maanden moet je helaas constateren dat er niets van dit voornemen terecht is gekomen. Hoe zorg je er nu voor dat jouw nieuwe, bewuste gedrag na een paar maanden automatisch gedrag is geworden?

Lees het boek: “Dromen, durven, doen” van Ben Tiggelaar. En leer in drie stappen nieuw gedrag en goede voornemens te borgen.

Boekentip 3

Betrap je jezelf weleens op de gedachte: ‘waarom overkomt mij dit nu?’ Jouw manier van denken bepaalt hoe jij je voelt en hoe je je opstelt en omgaat met een situatie. Dit is het uitgangspunt van Rationele Effectiviteits Training (RET).

“Beren op de weg, spinsels in je hoofd” van Theo Ijzermans en Coen Dirkx is een praktisch en makkelijk leesbaar boek, dat jou leert om te gaan met kromme redeneringen en sterke emoties.

Boekentip 4

Scenes uit films kunnen tijdens een training of coaching helder inzicht geven in gedrag of dilemma’s waarmee geworsteld wordt. Ze bevatten vaak krachtige metaforen, houden een spiegel voor en leveren discussies op. En dat versnelt de persoonlijke ontwikkeling.

Ben jij als trainer, coach of manager op zoek naar filmfragmenten voor leiderschapsontwikkeling, teambuilding en zelfreflectie? Laat je inspireren door het boek “De coach als regisseur” van Rozemarijn Dols & Belia van den Berg.